baca10, zima jest :P
Proszę o rade jaki Router do domu
Zwiń
X
-
Proszę o rade jaki Router do domu
Witam
Mam problem.
Posiadam internet radiowy gdzie sygnał przychodzi sygnał do dachu ,
Na ostatnim pietrze mam biuro gdzie potrzebuje router
Na drugim pietrze ma zona swoje biuro
Na parterze przyjmujemy gości i tez jest potrzebny internet wifi
Dom mam 270m2
I nigdy nie było problemu z routerem od 1 roku wymieniłem już jeden router pentagram a teraz mam Linksys Wrt który działa przez 3 miesiące na cały dom a teraz tylko sięga na na poddasze.
Firma z internetu od 1 miesiąca twierdzi że szuka i testuje routery które przejedzie przez 2 stropy, czy jest inny pomysł proszę o pomoc
-
-
Jak masz na poddaszu router z WiFi to do jednego portu LAN podłączasz skrętkę i prowadzisz ją na parter lub piętro gdzie ustawisz AccessPointa (takie urządzenie co udostępnia sygnał radiowy http://pl.wikipedia.org/wiki/Punkt_dost%C4%99pu )
Miejsce AccessPointa wyznaczysz doświadczalnie, zazwyczaj przez jeden strop i dwie ściany zasięg powinien być. W ten sposób routerm obsłużysz górę a dół accesspointemO2 Scout 1.8 TSI
Komentarz
-
-
lukasz.zst, Mikrotik RB411 ( bez wbudowanego Wi-Fi tylko z miejscem na kartę Mini PCI ) + Karta Wi-Fi Sparklan WMIA-123AG + jakaś antenka 3dB i do końca świata zapomnisz co to jest problem z netem ( przynajmniej po twojej stronie ).
Jak jesteś z Katowic to masz w pobliżu ekstra chłopaków w firmie CDR ( www.cdr.pl ) ( Żory lub Rybnik ) zadzwoń lub podjedź na pewno Ci doradzą.
EDIT
Ewentualnie jako nietypowe rozwiązanie ( bo działające jakby w drugą stronę niż zwykle ) można wrzucić na strych NanoStation 2 Loco, ale musiałbyś sprawdzić czy kąt rozsyłu będzie wystarczający, bo to urządzenie ma wbudowaną antenę o kącie 45st ( więc na drugim piętrze sygnał na brzegach domu może być słabszy niż w jego środku, choć myślę że i tak działało by bez problemu, bo na dwóch takich Nano można w dobrych warunkach zrobić łącze ok. 10 km ).Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
lukasz.zst jeśli masz możliwość pociągnięcia kabla przez dwa stropy to AccessPonit pomoże. Jeśli potrzebujesz to mam za zbyciu DAP-1160.
Wystarczy połączyć go skrętką z routerem, który udostępnia neta.
Komentarz
-
-
Gość
kurde ja mam jakiegos taniego Tp Linka i lapalem sygnal gdzie komputer a router dzielilo kilka scian, bo router mialem w mieszkaniu mieszczacym sie w klatce obok i pietro nizej.Specjalnie zanim przeniosle router do drugiego mieszkania sprawdzalem czy zlapie sygnal byl slaby ale jednak.
Komentarz
Komentarz